במדפי רשתות שווק המזון, בחנויות הטבע, בחנויות הספורט ובחדרי הכושר, ניתן למצוא שפע רב של חטיפים הנבדלים בגודלם, בתכולתם הקלורית, ברכיבי המזון ועוד. בכתבה זו נסקור את סוגי החטיפים השונים, וננסה לשפוך אור על עולם החטיפים – כך שכל אחד יוכל לבחור את החטיף המתאים ביותר למטרותיו.
סוגי החטיפים
חטיפי חלבון
חטיפי אנרגיה (חטיפי פחמימות)
תחליפי ארוחות
חטיפים דלי פחמימות/ דלי קלוריות
חטיפים ייעודיים
ממתקים (בתחפושת)
חטיפי חלבון: (protein bar)
בקרב ספורטאים, קיימת דרישה גבוהה יותר לחלבון לעומת האוכלוסייה הכללית. סיבה ראשונה לכך היא שבמהלך אימון גופני, מנוצלות חלק מחומצות האמינו (אבני הבניין של החלבון) בשריר לשם אספקת אנרגיה. צריכה מוגברת יותר של חלבון מגדילה את כמות חומצות האמינו הזמינות לפירוק והמספקות אנרגיה לביצוע תהליכים שונים בגוף. סיבה שנייה היא נסיון הגוף להגדלת השריר בעקבות גירוי המאמץ, בעיקר בטווח של כשעה שלאחר האימון. לשם הגדלת כמות השריר, יש צורך בניצול של חלבונים.
במידה ואין אפשרות לצרוך ארוחה עשירה בפחמימות וחלבון לאחר אימונים, בעיקר לאחר אימוני כוח קשים, עולה הצורך בחטיף המכיל כמות גדולה של חלבון לשימוש לאחר האימון. יש לשים לב שלרוב, תכולת הקלוריות בחטיפים אלו גבוהה מאוד ביחס לארוחת ביניים.
חטיפים אלו אינם מומלצים תוך כדי מאמץ או לפניו ממספר סיבות. ראשית, מזון עשיר בחלבון מתעכל בקצב איטי יותר בהשוואה למזון פחמימתי בעל אותו ערך קלורי – כך ששוהה יותר במערכת העיכול, מכביד, ואינו מספק אנרגיה. שנית, עיכול חלבון מלווה בדרישה למים, לשם סילוק תוצרי לוואי של חומצות אמינו בשתן. לכן, צריכת חלבון לפני ובמהלך מאמץ גופני עלולה לגרום לתחושת אי נוחות, להפרעה בוויסות חום הגוף ואף להתייבשות. מסיבה זו מומלץ כי הארוחה שלפני האימון ובמהלכו תהיה דלה בחלבון.
חטיפי אנרגיה (energy bar)
באמצע שנות השמונים פרצו חטיפי האנרגיה אל עולם הספורט. המוצר הראשון היה חטיף ה-"power bar", אשר ייעודו היה אספקת אנרגיה זמינה לספורטאי סיבולת, אשר ביצעו מאמצים ממושכים.
בשנים האחרונות התרחב שוק החטיפים. חטיפי האנרגיה מיועדים לספק אנרגיה זמינה לפני אימון גופני ובמהלכו. מקור האנרגיה העיקרי לביצוע פעילות גופנית הינו הגליקוגן (רב סוכר אשר אגור בשריר ובכבד). מקור הגליקוגן העיקרי הוא פחמימות בתזונה. מסיבה זו, חטיפי האנרגיה מכילים בעיקר פחמימות.
חטיף האנרגיה הכיל בעבר 50% פחמימות, 30% חלבון ו-20% שומן. היום, חטיפי האנרגיה מכילים בעיקר פחמימות (70%), דלים בחלבון (עד 15%), דלים בשומן (עד 5%) ודלים בסיבים תזונתיים, זאת על מנת להגביר את חלקן של הפחמימות בחטיף ללא הגדלת הערך הקלורי, ולמנוע תחושת כבדות במערכת העיכול בזמן המאמץ.
בנוסף, החטיפים מועשרים ברכיבים נוספים, כגון ויטמינים ומינרלים, בכמות שנעה בין 25%-50% מהצריכה היומית המומלצת לאדם הפעיל. בתוך קבוצה זו נכללים גם חטיפים העשירים בפחמימות, בשומן (עשירים בפירות יבשים), ובסיבים תזונתיים. חטיפים אלו אינם מומלצים לפני פעילות אירובית, אך יכולים לשמש כארוחת ביניים.